ПОДРШКА ИНОВАЦИЈАМА У МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА
15.03.2012

Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Ниш, приступио је остваривању пројеката „Повећање конкурентности привреде Нишког региона стимулисањем примене иновација у сектору МСП“, који ће у наредне две године реализовати у партнерству са Регионалном  привредном комором Ниш, Универзитетом у Нишу и у сарадњи са Градском општином Палилула. Овај пројекат финансира Делегација Европске Уније у Републици Србији уз учешће од 140.090 евра и остварује се у оквиру Регионалног социо-економског програма развоја 2 (RSEDP 2).

О значају пројекта и програму обуке за младе научне сараднике и предузетнике, на семинару који је одржан у сали Нишког културног центра, говорио је Владимир Додић, директор Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва-Ниш који је и руководилац програма. „Ово је једна од акција где промовишемо приручник „Подршка иновацијама у малим и средњих предузећима“ а следећа активност је едукација за привреднике и младе научне сараднике. Након тога, у следећој фази пројекта, реализоваћемо програм под називом „менторски дани“. Ова активност окупиће еминентне професоре и младе докторанте Универзитета у Нишу са задатком да пронађемо иновације и исте реализујемо. У следећој фази пројекта наша активност биће усмерена ка организовању програма „иновативни дани“, где ћемо представити иновације које смо урадили- нагласио је Додић. Ми имамо сада 6 иновација које планирамо да у сарадњи са универзитетским професорима реализујемо у пракси али је то за сада пословна тајна нашег привредног друштва.

По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, овај пројекат настоји да допринесе равномерном регионалном развоју у Србији, подстицањем развоја МСП у нишком региону. Основни циљ пројекта је повезивање науке и праксе у нишавком округу као и допринос повећању конкурентности привреде нишког региона стимулисањем малих и средњих предузећа за примену иновација. Градска општина Палилула потписник је Споразума о сарадњи са Регионалним центром МСПП у реализацији ових програма. Данашња предавања-истакао је председник Новаковић, се конкретно односе на иновација у малим и средњим предузећима и ми се надамо да ће привредници са територије градске општине Палилула препознати значај ове едукације. Ово није пројекат у коме учествују само привредници са територије општине Палилула већ и сарадници са нишких факултета. Ми данас конкретно покушавамо да повежемо наш Универзитет са привредом. То је нешто што је потребно овом граду на путу европских интеграционих процеса и решавања питања даљег развоја.

Милорад Ранчић је власник једне фирме која се бави поризводњом и учесник је презентације пшројекта.  „Могу слободно да кажем да производња има проблеме од набавке материјала па до наплате потраживања. Што се набавке материјала тиче, наглашава привредник Ранчић, тај проблем ми предузетници можемо некако да решимо, нешто из увоза, нешто са домаћег тржишта. На крају када направимо финални производ и пласирамо га тржишту онда настаје проблем у наплати. То су проблеми који прате нашу привреду, прате производњу и спутавају нас да унапредимо наш развој. По мишљењу Милорада Ранчића добро би било да сваки наш привредник, сваки наш предузетник има банку која стоји иза њега као гаранција. То значи да ако имамо уговорени рок са нашим партнером и он нама не уплати потраживања за 60 дана како смо договорили каже Ранчић, онда ступа на сцену банка као гарант, она плаћа дугове, тако да ми као произвођачи можемо да функционишемо даље, купујемо материјале, исплаћујемо плате и друге обавезе држави.

На презентација програма пројекта који је првог дана реализације пројекта одржан у Нишком културном центру говорили су професори Универзитета у Нишу а теме су биле: „Креативност иновација и решавање иновативних проблема“, „Стратегије иновативних предузећа”, „Евалуација и финансирање иновација”, „Дефинисање и заштита интелектуалне својине”.